Sivut

30.10.2012

Halloween Spooktacular!



Vihdoinkin on se aika vuodesta jonkatakia tämän pikkuisen blogin perustin eli Halloween. On sääli ettei tätä juhlita suomessa niin paljoa kuin muualla maailmassa, minulle se on aina ollut vuoden parasta aikaa. Alkuperäinen suunnitelma oli arvostella 4 eri kauhuelokuvaa, mutta huomasin että seuraamissani blogeissa niistä suurinosa oli jo arvosteltu, ja sanonnan mukaisesti karkkeja en juuri nyt pysty jakelemaan niin vedänpäs hatusta kepposen ja arvostelen 4 (enemmän tai vähemmän) kauhukomediaa, ei Scary Movie ei tässä listassa ole eikä tule tässä blogissa ikinä esiintymään. Ottakaa siis rennosti ja nauttikaa.


Young Frankenstein (1974)



Tämä oikein kunnolla kieli poskella tehty parodia Mary Shelleyn Frankensteinista on joidenkin kriitikoiden mielestä yksi hauskimmista elokuvistia ikinä, enkä kiistä tätä ollenkaan, tosin joidenkin mielestä vitsit saattavat olla liian vanhanaikaisija.

Seuraamme siis sadusta ja elokuvista tutun Viktor Frankensteinin lapsenlasta Dr. Frederick Frankensteinia (Gene Wilder), hän toisaalta lausuu sen fronk-en-steen, eikä ole hirveän ylpeä isoisästään. Fred toimii neurokirurgina ja professorina kunnes kuulee perineensä isoisänsä linnan Transylvaniassa. Hyvästeltyään vähintäänkin ärsyttävän naisystävänsä ja matkustettuaan Transylvaniaan Freddy tapaa Igorin tai Eye-gor kuten hän sen lausuu (Marty Feldman) ja tulevan assistenttinsa Ingan (Teri Garr). Pahaenteisen painajaisen ja kirjahyllyn kanssa pelleilyn jälkeen Freddy löytää isoisä Frankensteinin laboratorion ja muistiinpanot.

Tämä luonnollisesti saa Freddyn innostumaan elämän luomisesta, enkä tarkoita normaalilla tavalla. Pienen haudanryöstön ja Eye-gorin kömmähdyksen aivojen hankinnan kanssa pääsee Freddy vihdoin herättämään hirviönsä (Peter Boyle). Melkein kuristettuaan Eye-gorin tämän kädettömyyden takia, kädettömyydestä puheenollen tapaamme tarkastaja Kempin (Kenneth Mars) puukäteneen joka tulee ammattikuvansa tapaan tarkistamaan ettei Freddy vain jatka Frankensteinin suvun perinnettä.

Kaikki menee hyvin kunnes Frau Blucher (whi-hi-hi-hiii) päästää hirviön raudoistaan ja tämä lähtee sekoilemaan kylälle. Elokuva jatkuu tästä alkuperäisen Frankenstein-elokuvan tapaan..ainakin melkein. Saatuaan hirviön takaisin Freddy tahtoo esitellä hirviönsä muille tiedemiehille ja kolleegoilleen, hienosta tanssiesiintymisestä huolimatta tämä menee reisille ja hirviö vangitaan ja jos tämä ei ole tarpeeksi paha niin Freddyn kihlattu on saapumassa linnaan.

Elokuvan loppu on kaunis ja ovela ja suosittelen sitä lämpimästi jos Frankenstein on lähellä sydäntä.




Jatketaan klassisten hirviöiden parissa seuraavalla 


Monster Squad (1987)




80-luku oli sitä aikaa kun pikkukylissä ei ollut muuta tekemistä kun katsella kauhuelokuvia ja tämä johtikin Seanin (Andre Gower) ja hänen kavereiden perustamaan Monster Squadin, jossa he keskustelevat mistäs muusta kuin hirviöistä. Eräänä päivänä Sean saa käsiinsä legendaarisen vampyyrinmetsästäjän Abraham Van Helsingin muistikirjan joka hänen epäonnekseen on kirjoitettu saksaksi. 

Tällävälin itse pimeyden prinssi Dracula (Duncan Regehr) saapuu kaupunkiin etsien edellisestä elokuvasta tuttua Frankensteinin hirviötä (Tom Noonan) ja löytääkin tämän Ihmisuden, Muumion ja Gillmanin ansiosta. Tämä luonnolisesti aiheuttaa paljon ongelmia ja vain Monster Squad voi pysäyttää sen. Lapset törmäävät osuvasti nimettyyn Scary German Guy:hin (Leonardo Cimino) joka tulkkaa Van Helsingin muistiosta, että Dracula yrittää avata portin tuonpuoleiseen ja päästää sen asukit tähän maailmaan, ainoa keino estää tämä on saada neitsyen lukemaan loitsu saksaksi ja estää Draculaa saamasta käsiinsä taikatimanttia. 

Dracula lähettää Frankensteinin hirviön etsimään lapset ja heidön muistionsa, mutta tämä kuitenkin ystävystyy lapsiin ja auttaa heitä estämään Draculaa. Muumio, Ihmissusi ja Gillman saavat lapsilta pataansa ja juuri kun Dracula on onnistumassa portin avaamisessa, Frankensteinin hirviö uhraa itsensä ja tönäisee Draculan portin läpi, mutta siinä samassa lentää itse sinne, hän kuitenkin ehtii hyvästelemään lapset.

Elokuvassa on paljon kauhuystäville tuttuja kysymyksiä ja kohtauksia, esim mitä tapahtuu ihmissudelle kun se räjähtää? vastaus, se kasaantuu uudelleen. Paljon muutakin hauskaa löytyy kuten jo legendaksi muodustunut "Wolfman's got Nards" lausahdus. Itse vähän petyin koska Muumiota ja Gillmania ei elokuvassa näytetä kuin ehkä 5 minuuttia per hahmo kunnes molemmat teilataan. Mutta silti erittäin toimiva elokuva jota voi suositella jopa nuoremmille katsojille.







Little Shop of Horrors (1986)




Tämän klassikon voisi kuvailla scifi,kauhu,musikaali,komediaksi. Valitsin 1986-vuoden version 1960-vuoden remaken sijasta koska se on hitusen parempi mielestäni. 

Seymour (Rick Moranis) ja hänen kolleegansa Audrey (Ellen Greene) pitävät pientä nuhjuista kukkakauppaa jossain New Yorkin slummeissa, Asiakkaita ei juuri näy ja Seymour on aikeissaan sulkea kaupan kunnes Audrey ehdottaa, että he pistäisivät eksoottisen lihansyöjäkasvin myyntiin. Ei mene kauaakaan kun eräs asiakas kiinnostuu kukasta ja kyselee tämän alkuperä johon Seymour vastaa saaneensa sen oudolta kiinalaismieheltä oudon aurinkgonpimennyksen yhteydessä. 

Kauppa alkaa taas käymään ja asiakkaita käy jokapäivä, Seymourista ja Audrey II nimetystä kukasta muodustuu paikallisia julkkiksia. Onni kuitenkin kääntyy, kun Seymour yhtenä päivänä vahingoittaa sormensa ja huomaa, että kukka himoitsee ihmisverta. päivä päivältä Audrey II kasvaa ja vaatii enemmän verta ja tämä heikentää Seymouria joka samalla yrittää pyytää Audreya treffeille, muta tämä ei kuitenkaan suostu vaan pysyy sadistisen miehensä kanssa. 

Eränä päivänä Audrey II alkaa puhua Seymourille pyytäen lisää verta johon tämä ei enää pysty, hän kuitenkin näkee kun Audreyn mies lyö tätä ja suostuu kasvin pyyntöön. Seymour menee tapaamaan Audreyn miestä jolla on vahva addiktio ilokaasuun, Seymourin alkuperäinen suunnitelma oli ampua Orin, mutta ei kuitenkaan pysty siihen hänen onnekseen Orinin happinaamari jolla hän hengittelee kaasua hajoaa ja tämä rukoilee Seymouria auttamaan, mutta tämä antaa miehen kuitenkin tukehtua. Myöhemmin Seymour paloittelee Orinin ja syöttää tämän kasville.

Poliisi alkaa selvittelemään Orinin kuolemaa ja epäilee Audreya, Seymour kuitenkin lohduttaa häntä ja heistä tulee pari. Seymourin pomo joka näki tämän paloittelevan Orinin uhkaa luovuttavansa tämän poliisille, mutta yrittääkin ehdottaa vaihtokauppaa auttamalla Seymourin pois kaupungista jos hän suostuu myymään kasvin, Pomo kuitenkin kompastuu ja kaatuu kasvin kitaan. 

Seymourin maine jatkaa kasvuaan ja hän nai Audreyn ja jättää kasvin nälkään, kasvi houkuttelee kuitenkin Audreyn takaisin kauppaan ja yrittää syödä tämän, Seymour kuitenkin ehtii paikalle pelastamaan tämän. Kauppaan ilmestyy myyntimies joka ehdottaa Seymourille, että tämä alkaa viljelemään kasveja myytäväksi ja Seymour tajuaa, että tämä olikin kasvin suunnitelma alusta asti. Kasvi pomppaa ulos ruukustaan ja antaa Seymourille turpakäräjät, hän kuitenkin saa käsiinsä sähköjöhdon jolla tappaa alienkasvin. 

Elokuvalla on myös vaihtoehtoinen surullisempi loppukohtaus jossa kasvi syö Seymourin ja Audreyn ja pikkukasviensa avulla valloittaa maailman.

1960-vuoden elokuva on tarinaltaan melko sama, siinä on enemmän hahmoja ja enemmän kauhu tunnelmaa kun tässä versiossa.





Rocky Horror Picture Show (1975)




Tämä musikaali/elokuva ei paljoa esittelyitä kaipaa eikä paljoa syitä miksi se on mahtava. Olen sitämieltä että tämän elokuvan näkeminen kuuluu yleissivistykseen ja jos lapsia ja lapsenlapsia joskus saan niin pistän heidät vaikka väkisin tämän katsomaan.

Elokuvassa seuraamme juuri namisiin mennyttä paria Bradia (Barry Bostwick) ja Janetiä (Susan Sarandon) kun heidän autonsa rengas puhkeaa ja he etsivät apua läheisestä kartanosta joka on pullollaan sekopäitä. Näistä selkein on transvestiitti Dr. Frank-N-Furter (Tim Curry) joka (ylläys yllätys) luo hirviömäisen Rocky Horrorin (Peter Hinwood). Tästä seuraakin paljon omituista seksiä ja katkeruutta ja outo oudompia tilanteita. 

Tarinaa on vaikea selittää, mutta jo pelkästään Tim Curryn näyttely on tarpeeksi hyvä syy suositella tätä  klassikoiden klassikkoa kaikille





Huh, toivottavasti nautitte yhtä paljon kuin minä ja tämän lista lisäksi muita mainitsemisen ja katselemisen arvoisia elokuvia Halloweeniksi on:

Killer Clowns From Outer Space
The Addams Family
Beetlejuice
ja Ghostbusters

Alkuperäisen suunnitelman mukaan piti arvostella kauhuelokuvat

Satans Little Helper
Trick 'r Treat
Pumpkinhead
ja Night of the Deamons

Toivottavasti tässä oli tarpeeksi materiaalia niille jotka eivät tiedä mitä elokuva kannattaa katsella seuraavina öinä =)

4 kommenttia:

  1. Tässähän oli hyviä poimintoja :) Itselläni oli tarkoituksena vielä katsella ja arvostella Night of the Demons, mutta hommasta meni maku kun sainkin postissa tilaamani alkuperäisen leffan sijaan remaken vuodelta 2009. Höh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä se alkuperäinen on ehdottomasti parempi, jatko osista voi kukin olla eri mieltä, itse en 2 ja 3 juuri välittänyt

      Poista
  2. Monster Squad oli loistava, kun ensimmäisen kerran näin sen. Harmi vain, että näin sen ennen klassisten kauhuelokuvien näkemistä ja en osannut silloin arvostaa sitä niin paljoa, kuin ehkä nyt.

    Rocky Horror Picture Show... Siitä minulla on ristiriitaisia tunteita, sillä en osaa päättää, onko se aivan karmea elokuva vai mestariteos. Camp -arvo on niin massiivinen tuon teoksen kohdalla, että makaberius on räjähtänyt katosta läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnen monta ihmistä joilla on ristiriitaiset fiilikset Rocky Horrorista, itse pidän sitä klassikkona ja pidän Tim Curryn näyttelystä.

      Poista